Seksuologische counseling

Seksuologische counseling

Seksuologie is voor veel mensen belangrijk in hun leven. Een grote meerderheid beleeft dit als plezierig. Toch is seksualiteit niet voor iedereen vanzelfsprekend en kunnen mensen vragen, onzekerheden of problemen hebben of problemen ervaren. Dit kan invloed hebben op de seksuele gezondheid, dat wil zeggen dat het seksueel functioneren, de seksuele identiteit of de seksuele relatie zodanig wordt beïnvloed dat dit leidt tot beperkingen of verminderd welzijn.

 

Een fijn seksleven kan uw levensplezier vergroten en uw gezondheid bevorderen. Seksualiteit is van alle leeftijden! Of u zin krijgt in seks is afhankelijk van lichamelijke prikkels, gedachten en gevoelens en u en uw partner. Ook de omstandigheden en de omgeving zijn van groot belang voor een plezierig seksleven. De bekkenbodemspieren die kunnen ontspannen en aanspannen zijn van groot belang. Bij de behandeling van seksuele stoornissen is de bewustwording van de bekkenbodemspieren en de uitleg van de lichamelijke veranderingen tijdens seksuele opwinding (de seksuele responscurve) de eerste stap. Hierbij horen oefeningen ter bewustwording van het spannen en ontspannen van de (bekkenbodem)- spieren.

 

Tijdens een eerste gesprek – de intake- wordt er bekeken wat het probleem precies is en wat het doel zal zijn van de behandeling. Deze behandeling bestaat uit verschillende onderdelen en kan zowel met als zonder partner plaats vinden. Een belangrijk deel van de behandeling bestaat uit gerichte en op maat gemaakte informatie over de lichamelijke, de psychologische en de relationele aspecten van seksualiteit. Afhankelijk van het probleem kan de behandeling worden uitgebreid met oefeningen voor thuis zodat ze in een veilige privé sfeer kunnen worden uitgevoerd. Deze oefeningen kunnen zowel voor individuen als voor stellen zijn. Bij stellen wordt de partner zo actief mogelijk betrokken in de therapie zodat beide partners nieuwe seksuele vaardigheden aanleren. Binnen de behandeling kan blijken dat individuele of relationele problemen een dusdanige rol spelen dat verwijzing naar een andere discipline nodig is. Hiervoor wordt er nauw samen gewerkt met de seksuoloog NVVS, psycholoog, uroloog en gynaecoloog.

 

Is er een vergoeding voor een seksuologische indicatie?

Ja, als deze door de bekkenbodem fysiotherapeut wordt afgegeven wordt deze uit de aanvullende zorgverzekering vergoed.