Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Er is sprake van oedeem wanneer er een aangeboren of verworven abnormale ophoping van weefselvocht is, meestal in armen of benen. Het kan echter ook in het hele lichaam voorkomen. Hierdoor ervaart de patiënt in het aangedane lichaamsdeel spanning en/of pijn en kan er een verminderde beweeglijkheid ontstaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen veneus (aderlijk) en lymfoedeem of een combinatie van beide. De bekendste vormen zijn de ‘dikke arm’ (lymfoedeem) die kan ontstaan na een borstamputatie en de ‘dikke enkel’ die vaak ontstaat ten gevolge van een vaatprobleem in het onderbeen (veneus oedeem).

 

Het doel van de oedeem therapie is het ondersteunen van de afvoer van het vocht en het bevorderen van de doorbloeding van de huid zodat er weefselherstel plaatsvindt. Hierdoor zullen spanningsgevoel en druk op het weefsel afnemen, zodat de ontstane stoornissen tot een minimum beperkt kunnen worden.

 

De therapie bestaat uit

  • het geven van adviezen en voorlichting (binnen domein huid en oedeemtherapie)
  • oefentherapie en ademhalingstherapie
  • lymfedrainage en/of veneuze massage
  • compressietherapie door middel van het aanleggen van bandages ter voorbereiding op het aanmeten van elastische kousen
  • lymfetaping

 

Is er een vergoeding voor oedeemtherapie?
Ja, oedeemtherapie wordt vergoed uit de basis of aanvullende verzekering  door uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de medische indicatie.